Bröd

image272

Nu ska jag dela med mig av det bästa brödreceptet i världen. Det blir fantastiskt gott, behöver bara jäsa en gång och man behöver knappt ta i degen! Det blir inte heller torrt av att ligga framme en dag och det är gott att tina upp också.

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt + 1 msk honung eller sirap
12 1/2 dl vetemjöl (750 g, jag gillar att väga saker)
+ mjöl till utbakningen

Blanda mjölk och vatten.
Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll över lite av mjölkvattnet. Rör om så jästen löser sig. Häll i resten av mjölkvattnet och mjölet. Rör snabbt ihop den lösa degen. Strö över 2 msk vetemjöl, täck bunken med en handduk och jäs i 1-1 1/2 timma.
Värm ugnen till 240-250 grader. Täck två bakplåtar med bakplåtspapper.
Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl på bakbordet. Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället. Knåda inte! Strö ca 1/2 dl mjöl över degen. Platta ut degen lite med handen.
Skär 6-7 cm smala "remsor". Dela sedan varje remsa i 2-3 delar. Spelar ingen roll om bitarna blir lite ojämna och ser tokiga ut. Flytta över på bakplåten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. (Det står så i kokboken men i min ugn tar det bara ca en kvart. Ta ut de när de fått fin färg och låter ihåliga när man knackar under dem)
Låt bröden svalna utan bakduk.

Varsågoda!!!!! Ni kommer att tacka mig snart!!!!!

Och så en liten morgonbild på Kaxan... bara för att.

Bartömning och mycket mer

I lördags åkte jag och Åsa på en liten jobbresa till Sundsvall, det var dax för bröllopsmässa igen.
Vi var inte jättepeppade. Jag hade jobbat i genomsnitt 11,5 timmar per dag sedan skidskyttet började så jag var inte direkt pigg. Men... det var en mycket stillsammare tillställning än sist så man kunde ta det ganska lugnt. Vi gick t.o.m. iväg och käkade fikabuffé. För 25kr fick man äta obegränsat med princesstårta, kanelbullar, muffins,kakor osv... Haha!
Vi kom ialla fall från mässan höga på socker och en champagneflaska rikare. (Egentligen alkoholfri cider som de gav bort när mässan var slut och allt inte gått åt.) Vi tänkte att vi skulle hinna käka middag innan vi drog hemåt och gick in på Sundsvalls Tandoorihouse i tron att det typ var ett snabbmatsställe. En halvtimma senare hade vi ätit naanbröd till förrätt en god indisk middag och svept ett glas vin på en av de finaste restauranger jag varit på.


Så till söndagen. Det var jobbfest på G. Bartömning i tältet på torget och gratis middag. Inför kvällen gjorde jag eget tröjtryck (fråga inte varför det blev Thore) och klippte lugg.(Såg en tjej med lugg under frukostfikat och kunde inte hålla mig.)


Älgens jobbfester, vad kan jag säga... FLOPP!!! På förfesten var vi tre personer och väl ute i tältet var vi fyra. Vem tackar nej till gratis mat och vin för 25kr glaset??? Tack och lov hade vi skitkul!!! Det var i princip bara vi och skidskyttekändisar och det visar sig att de är helt galna! Skoj, skoj!


Kommentar till bilderna: Ja, jag hejar bara på lag som vinner och är det någon som läste Åsas kommentar till förra inlägget så kan jag meddela att Carsten är skinnjackan på tredje bilden... vilka moves den mannen besitter!

Stad i ljus

Ljusshowen på rådhuset... jag kan inte säga annat än WOW!
Var där för andra gången ikväll. Första gången sprang jag dit efter jobbet på inrådan av Nordman (ja, den Nordman) men missade början så ikväll tog jag med mig Henke för att kika.
Tyvärr gör korten inte showen riktigt rättvisa så har ni inte sett den så GÅ DIT!
image259


Texas Lugnvik

Jaha, så har man flyttat hem till Lugnvik igen då. Och det är inte så illa att jag flyttat från Henke för Henke har flyttat med mig hem till pappa. Det är nämligen så att vi har hyrt ut lägenheten till det australienska skidlandslaget. Det var ett jävla jobb att flytta ut för vi var ju tvingade att rensa ut garderober, kyl och frys. Inte det lättaste att veta var man skulle göra av allt rat. Väl inflyttade har det faktiskt varit lättare än jag trodde. jag trodde att det skulle vara jättetjorvigt att ta sig fram och tillbaka men nemas problemas.

Nu en liten resumé av gårdagen... Jag badade isvak... två gånger!
Pappa fixade så jag och Henke fick följa med till badhusparkens egna lilla spa. Det var superfint! Två badtunnor, bastu, tv... allt! Och helt nybyggt, vi var faktiskt de första som var där. Superlyx! Jag låg i badtunnan i ca fem timmar, har aldrig varit så ren förut.


Kvällen avslutades med en tur i badrock till våffelståndet. Satt som en smäck!

Bröllopsmässa

Jag vet att det var ett tag sedan jag uppdaterade men det är jobbigt att skriva när det hänt mycket. Nu kan ju tyvärr inte jag använda mig av den ursäkten eftersom det inte hänt särskillt mycket alls.
Det jag kan rapportera om är ju våran tripp till Ume och bröllopsmässan där.
  • Resan dit gjordes i bäcksvart mörker och snöstorm, spännande.
  • Vi bodde på ett hotell som satt ihop med en mack och hette något så snofsigt som OK-hotel.
  • (Nästa dag träffade jag syrrans kompis Joanna som tydligen jobbar på Scandic och hade kunnat fixa oss finpris)
  • Jag övertog ledningen i min och Karins kändisspottartävling (nej, jag menar inte spotta) genom att Rickard Herrey var både konferencier och uppträdde med brorsorna på kvällen. Såg även en man som var fasligt lik Janne Loffe. Bonuspoäng!
  • Det kastades en brudbukett från scenen i ett av uppträdandena, Åsa fick den i huvudet. Ödet?
  • Funderar på att flytta efter att ha ätit en väldigt god 39 kronorspizza i Ö-vik.
  • Henke körde fel på hemvägen, det tog ca sex timmar att komma hem.



RSS 2.0