Bröd
Nu ska jag dela med mig av det bästa brödreceptet i världen. Det blir fantastiskt gott, behöver bara jäsa en gång och man behöver knappt ta i degen! Det blir inte heller torrt av att ligga framme en dag och det är gott att tina upp också.
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt + 1 msk honung eller sirap
12 1/2 dl vetemjöl (750 g, jag gillar att väga saker)
+ mjöl till utbakningen
Blanda mjölk och vatten.
Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll över lite av mjölkvattnet. Rör om så jästen löser sig. Häll i resten av mjölkvattnet och mjölet. Rör snabbt ihop den lösa degen. Strö över 2 msk vetemjöl, täck bunken med en handduk och jäs i 1-1 1/2 timma.
Värm ugnen till 240-250 grader. Täck två bakplåtar med bakplåtspapper.
Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl på bakbordet. Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället. Knåda inte! Strö ca 1/2 dl mjöl över degen. Platta ut degen lite med handen.
Skär 6-7 cm smala "remsor". Dela sedan varje remsa i 2-3 delar. Spelar ingen roll om bitarna blir lite ojämna och ser tokiga ut. Flytta över på bakplåten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. (Det står så i kokboken men i min ugn tar det bara ca en kvart. Ta ut de när de fått fin färg och låter ihåliga när man knackar under dem)
Låt bröden svalna utan bakduk.
Varsågoda!!!!! Ni kommer att tacka mig snart!!!!!
Och så en liten morgonbild på Kaxan... bara för att.
Kommentarer
Postat av: Lovisa
Det måste jag prova!
Postat av: åsa
apropå ingenting, ville bara att du skulle se dessa...
kul 1: http://henrikschyffert.blogspot.com/2007/11/bjrn-p-kurs.html
kul 2:
http://henrikschyffert.blogspot.com/2008/01/gympa-i-duschen.html
Postat av: Kakan
Är det samma bröd som man blivit bjuden på några gånger? Sanslöst gott i så fall.
Och, vääärldens finaste hund *suck*
Postat av: Jenny
Karin - Japp, same shit! Bara att sätta igång med storbak... eller komma och hälsa på!
Trackback